På djupet om musikvideon till "Undantaget" av Ensamhushåll

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen det senaste året. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt! 

Vi ställde några frågor till Hans Stengård (som är organist, gitarrist och en av flera låtskrivare i Ensamhushåll):

Vad ville ni säga med videon till "Undantaget"?
"Vi hade inget särskilt budskap vi ville förmedla, utan bara göra en snygg video som funkade ihop med låtens tema."

Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?
"Jag såg ett dansklipp på Instagram med Daniel "Eggemannen" Ekberg och tyckte han var grym. Låten var nästan färdiginspelad så jag hörde av mig till Eggemannen och frågade om han ville göra en video, och efter att ha hört låten tackade han ja. Jag hade en idé om "handlingen", det där med att mannen i videon gör sig iordning och har disco med sig själv. Därefter tog vi ett möte med regissören Glenn Strid och presenterade idén för honom. Han gjorde en synopsis med olika förslag på scener och tekniska lösningar. Sen spelade vi in den under en dag hemma hos Rasmus i bandet."

Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?
"Det är ett effektivt sätt att (i bästa fall) addera ytterligare ett upplevelselager till låten. Men en bra låt ska också kunna stå för sig själv. Videon blir mer som en bonus."

Berätta gärna lite om era inspirationskällor.
"När jag funderade på idén till videon tänkte jag mycket på Roy Andersson, Fatboy Slims "Weapon of choice"-video med Christopher Walken och givetvis dansscenen i Napoleon Dynamite!"