På djupet om musikvideon till Last Dance med Simon Alexander

"På djupet" Ãr intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Maja Karlsson och Alexander Berg är några av skaparna bakom denna fina musikvideo som låg högt upp på topplistan i några veckor. Vi ville gärna veta lite mer om själva videon och deras inställning till musikvideor överlag:

Vad ville ni säga med videon?
- Vi valde att göra en relativt fri tolkning av låttexten för att öppna upp för en mer kreativ process. När vi lyssnade på låten så fick vi en känsla av ångest och en vilja att försöka bli fri från sina bekymmer. Vi valde tre karaktärer som alla har olika problem men som precis var på sin bristningsgräns.

- I videon kommer alla karaktärer till en punkt då bägaren rinner över de behöver släppa på allt och bli fria från sin stress. Vi ville genom filmen förmedla den känslan och visa att det är någonting som händer alla då och då. Dansen blev i filmen karaktärernas ventil, deras sätt att få ur sig sina känslor och slippa ångesten om än bara för en stund. 
 

"Vi visste från början att vi ville göra en dansvideo då vi inte hade gjort det tidigare "


Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?
- Vi visste från början att vi ville göra en dansvideo då vi inte hade gjort det tidigare och den kändes som en självklar låt att testa detta. Vi har gjort mycket kortfilmer tillsammans innan men vi gillar att utmana oss själva i nya genrer inom filmskapande. Grundidén var att ha tre människor med olika bakgrund och liv som på något sätt gick igenom samma känslobana.

- Manuset utvecklades därefter utifrån karaktärerna. Vi arbetade tillsammans under manusprocessen för att forma idén och bestämma vilka platser filmen skulle utspela sig på. Under inspelningen så arbetade Maja med regi och Alexander med foto. Vi hade även med oss Nils Cantillana Wiklund som assisterade oss med ljus och kamera. Simon Johansson hjälpte till med att skapa ljudbilden i början av filmen innan musiken kommer igång.
 

"Vi anser att musikvideor är viktiga då de kan ge en ny känsla samt ge låten ännu ett lager"


Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?
- Vi gillar utmaningen med att arbeta utifrån känslan av en låt och skapa en historia utefter det. Vi gjorde en annan musikvideo till Simon Alexander 2017 till låten "Won’t be Found" som vi var väldigt nöjda med så när vi fick chansen att göra en till så tackade vi ja. Vi anser att musikvideor är viktiga då de kan ge en ny känsla samt ge låten ännu ett lager. Åskådaren får en visuell berättelse till låten vilken kan ge nya frågeställningar och upplevelser.
 

Musikvideon till Simon Alexander - "Won't Be Found":