Music video evolution of: Robyn

25 år av färg, form, koreografi och en stor dos humor – detta är den ikoniska artisten Robyns musikvideoutveckling. Vilka videor kommer du ihåg och vilka hade du glömt bort…?


Under de snart 25 år som Robyn varit i rampljuset har hon hyllats enormt mycket för sin musik, men det har också blivit en hel del musikvideor. Ända sen starten på 90-talet har hon lyckats sätta avtryck med häftiga videor som känts nyskapande och lite “före sin tid”. Det visuella ser ut att alltid ha varit en viktig del av hennes artisteri. I videorna möts vi av starka färger, skarpa former och en hel del otippad underhållning.

Robyn är känd för sina koreografier, som ofta gjorts tillsammans med Maria “Decida” Wahlberg. Under stor del av sin karriär har hon levt tillsammans med regissören Max Vitali som gjort flera av hennes videor. I en av hennes mest intressanta musikvideor medverkar hon inte ens själv, utan representeras av en ung pojke. Minns ni den…?

Inte nog med detta – vi har också slängt in en del extramaterial. Robyn har nämligen genom åren medverkat i mer eller mindre ihågkomna videor av artister som Röyksopp, Neneh Cherry & The Lonely Island (japp, satirgruppen!).

Här följer ett urval av hennes mest ikoniska videor:

De första 15 åren: Från gullig till råcool & futuristisk

Från början var det ganska gulligt – men snart blev Robyn så cool som vi tänker att hon alltid varit. Hon blev tidigt ganska vågad i sina visuella val såväl som de musikaliska. “Be Mine” fick hela två videor, hon började så småningom mer och mer med det färgglada och japanskinspirerade temat och samarbetade bland annat med mastodont-regissören Johan Renck.

1994 – “Do You Really Want Me”
Regi: Uppgift saknas

1997 - “Show Me Love”
Regi: Kevin Bray

2005 - “Be Mine” (old version)
Regi:
Brad Kluck

2005 – “Who’s That Girl”
Regi: Diane Martel

2007 – “Be Mine” (new version)
Regi: Max Vitali

2007 – “Konichiwa Bitches”
Regi: Fredrik Skogkvist, Johan Sandberg and Henrik Timonen

2007 – “Handle Me”
Regi: Johan Renck

2007 – “Cobrastyle”
Regi: Rankin and Chris Cottam


De senaste tio åren: Massa dans och lite lek med könsroller

Dansvideon till ”Call Your Girlfriend” är en av hennes mest ihågkomna. Den underhållande Snopp Dogg-videon, där Snoop spelas av en ung tjej och Robyn av en liten pojke, är heller icke att förglömma. Robyn har hela tiden tagit videoskapandet på stort allvar. Hon har lagt ner mycket krut på att bland annat efterlysa rätt statister via Twitter och andra spännande grepp. Ibland blir det kanske lite tråkigt resultat – men vi tror inte på något sätt att Robyn kommer sluta leverera en och annan supervideo även framöver.

2011 – “Call Your Girlfriend”
Regi: Max Vitali

2013 – feat. Snoop Dogg – “U Should Know Better”
Regi: Decida

2018 – “Honey”
Regi: Max Vitali

2019 – “Between The Lines”
Regi: SSION and Cody Critcheloe

2019 – “Ever Again”
Regi: Colin Solal Cardo

Bonusmaterial

Robyn i andra artisters videor:

2009 – Röyksopp – “The Girl And The Robot”
Regi:
Michael Baldwin

2011 – Savage Skulls & Douster feat. Robyn – “Bad Gal”
Regi:
Tim Erem

2011 – Rye Rye, Robyn – “Never Will Be Mine”
Regi:
Tim Nackashi

2013 – The Lonely Island – ”Go Kindergarten” (feat. Robyn & Sean Combs & Paul Rudd)
Regi:
Akiva Schaffer and Jorma Taccone

2014 – Röyksopp & Robyn – ”Monument”
Regi:
Max Vitali

2014 – Neneh Cherry feat. Robyn – ”Out Of The Black”
Regi:
Dario Vigorito

Vilken är din favoritvideo med Robyn…?