Musikvideoportalen i SR Kulturnytt: "Musikvideon biter sig fast"

Sveriges Radios Kulturnytt uppmärksammar musikvideor och intervjuar Musikvideoportalen.

"Musikvideon biter sig fast efter guldepok och kriser"

Viveca Bladh: "Precis när musikbranschen börjat se en ljusning, där konserter och digital försäljning kunde ge försörjning, så kom Corona och raderade i ett slag miljarder kronor i inkomster från festivaler och konserter. Men även om musikvideon borde ha en högsäsong nu så har branschen svårigheter att arbeta utifrån restriktionerna som gäller. Sofie Tedenstad Svebring arbetar på Studiefrämjandet i Halland och driver en portal om musikvideor".

Sofie Tedenstad Svebring: "Det kommer ju inte gå att samla ihop stora filmteam och filma musikvideor i många länder nu för man får inte gå ut och man får inte göra det".

Viveca Bladh: "Musikvideon hade en guldepok när musik-tv-kanaler som MTV och ZTV etablerades. Men gick igenom ett stålbad när musikbranschen krisade". 

Sofie Tedenstad Svebring: "Det som hände var ju att vi fick internet och musikvideorna följde inte riktigt med. Det fanns liksom ingen som la upp alla gamla musikvideor. Efterhand så började ju liksom även vanliga människor bara ladda upp någon gammal video som man kanske hade, och sen så växte det ju. Och en del artister, även vid de åren, gjorde jättestora musikvideor. Om man tänker Beyoncé till exempel. De hade själva säkert vuxit upp framför MTV och tittat på Michael Jackson och Madonna och alla de stora videorna då, och kände att: Nu vi vill vi göra detta". 

Viveca Bladh: "Sen dess har musikvideon fått en renässans när sociala medier skriker efter musik och film i symbios. Men Corona-pandemin har inte kväst kreativiteten".

Sofie Tedenstad Svebring: "Till exempel då Blink 182, de låter människor filma hemma hos sig. Man skickar in och klipper ihop materialet till en och samma video. Det är ju en sån sak som ger mig faktiskt väldigt mycket hopp och glädje. Att det kvittar nästan vad vi sätter människor i för situation. Man är på några få kvadratmeter, man har bara sin mobilkamera tillgänglig, och man kan ändå göra en musikvideo".

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter