Nyheter:

Som man kan läsa hos bland annat Popmani släpper nu trip-hop pionjärerna i Massive Attack en ny EP; Eutopia, som är ett politiskt, audiovisuellt projekt.

Massive Attack gästas av Algiers, Saul Williams och Young Fathers. EP:n har släppts tillsammans med videos skapade av Mario Klingemann, som innehåller brännande heta politiska tal om ämnen som världspandemin, världsekonomin och miljöförstöringen.

Alla tre låtarna lyfter vikten av den omedelbara nödvändigheten av en global förändring och musiken beskrivs som ett fordon för dessa meddelanden.

Såhär säger de i ett pressmeddelande:

– The spirit of this EP, its elements and ideas have nothing to do with naïve notions of an ideal, perfect world, and everything to do with the urgent & practical need to build something better. In this sense, Eutopia is the opposite of spelling mistake.

Massive Attack - Massive Attack x Young Fathers - Eutopia EP

Massive Attack - Massive Attack x Saul Williams - Eutopia EP

Massive Attack - CRISTIANA - ALGIERS

Idag premiärvisar vi Lilla Bäckens video "Jag vill vara med dig".  Det Göteborgsbaserade 6-mannabandets musik brukar populärt kallas för indievisa, själva föredrar bandet att beskriva musiken som “vingliga visor i bitterljuv ton”.

Se videon här:

Om singeln från bandet:
"Egentligen så står allt som vi vill berätta om texten redan i texten. Men utan tillägga allt för mycket saker så här ute i den oskrivna världen så kan vi säga att en ganska så ansenlig portion av det stoff ur vilket texten är framarbetad utgörs av det engelska uttrycket "friends with benefits".

Låtens tillkomsthistoria är en minst sagt snurrig sådan. Musiken är i stort sett densamma sedan dag ett medan texten har genomgått en mängd ganska dramatiska (och utmattande) omarbetningar. Det enda som egentligen har varit sig likt hela vägen är refrängen. Faktum är att vi i vintras var nära på att skrota låten helt och hållet. Efter nästan två års tid slit med texten så stod där på pappret fortfarande inget alls av det som vi ville berätta om. Någonstans på den vingliga vägen så hade det helt och hållet tappats bort vad låten handlade om från första början. Denna insikt blev dock startskottet för en sista omarbetning som återknöt till ursprungsidén. Plötsligt föll allt på plats."

I maj och juni har Sveriges Radio sänt två reportage om musikvideor där Musikvideoportalens grundare, Sofie Tedenstad Svebring, intervjuats.

Lyssna gärna!

Reportage ett: "Musikvideon biter sig fast efter guldepok och kriser" (12 maj 2020)

Reportage två: "Musikvideons väg genom historien och in i mobilerna" (23 juni 2020)

Det finns många bra musikvideor som lyfter upp "Black Lives Matter"-frågan och rasism överhuvudtaget. En del har släppts den senaste veckan som är direkt kopplade till händelserna och protesterna runt om i världen just nu. En del är lite äldre.

Varsågoda!

Sveriges Radios Kulturnytt uppmärksammar musikvideor och intervjuar Musikvideoportalen.

"Musikvideon biter sig fast efter guldepok och kriser"

Viveca Bladh: "Precis när musikbranschen börjat se en ljusning, där konserter och digital försäljning kunde ge försörjning, så kom Corona och raderade i ett slag miljarder kronor i inkomster från festivaler och konserter. Men även om musikvideon borde ha en högsäsong nu så har branschen svårigheter att arbeta utifrån restriktionerna som gäller. Sofie Tedenstad Svebring arbetar på Studiefrämjandet i Halland och driver en portal om musikvideor".

Sofie Tedenstad Svebring: "Det kommer ju inte gå att samla ihop stora filmteam och filma musikvideor i många länder nu för man får inte gå ut och man får inte göra det".

Viveca Bladh: "Musikvideon hade en guldepok när musik-tv-kanaler som MTV och ZTV etablerades. Men gick igenom ett stålbad när musikbranschen krisade". 

Sofie Tedenstad Svebring: "Det som hände var ju att vi fick internet och musikvideorna följde inte riktigt med. Det fanns liksom ingen som la upp alla gamla musikvideor. Efterhand så började ju liksom även vanliga människor bara ladda upp någon gammal video som man kanske hade, och sen så växte det ju. Och en del artister, även vid de åren, gjorde jättestora musikvideor. Om man tänker Beyoncé till exempel. De hade själva säkert vuxit upp framför MTV och tittat på Michael Jackson och Madonna och alla de stora videorna då, och kände att: Nu vi vill vi göra detta". 

Viveca Bladh: "Sen dess har musikvideon fått en renässans när sociala medier skriker efter musik och film i symbios. Men Corona-pandemin har inte kväst kreativiteten".

Sofie Tedenstad Svebring: "Till exempel då Blink 182, de låter människor filma hemma hos sig. Man skickar in och klipper ihop materialet till en och samma video. Det är ju en sån sak som ger mig faktiskt väldigt mycket hopp och glädje. Att det kvittar nästan vad vi sätter människor i för situation. Man är på några få kvadratmeter, man har bara sin mobilkamera tillgänglig, och man kan ändå göra en musikvideo".

Arkiv

Senaste nyheter