25 år av färg, form, koreografi och en stor dos humor – detta är den ikoniska artisten Robyns musikvideoutveckling. Vilka videor kommer du ihåg och vilka hade du glömt bort…?


Under de snart 25 år som Robyn varit i rampljuset har hon hyllats enormt mycket för sin musik, men det har också blivit en hel del musikvideor. Ända sen starten på 90-talet har hon lyckats sätta avtryck med häftiga videor som känts nyskapande och lite “före sin tid”. Det visuella ser ut att alltid ha varit en viktig del av hennes artisteri. I videorna möts vi av starka färger, skarpa former och en hel del otippad underhållning.

Robyn är känd för sina koreografier, som ofta gjorts tillsammans med Maria “Decida” Wahlberg. Under stor del av sin karriär har hon levt tillsammans med regissören Max Vitali som gjort flera av hennes videor. I en av hennes mest intressanta musikvideor medverkar hon inte ens själv, utan representeras av en ung pojke. Minns ni den…?

Inte nog med detta – vi har också slängt in en del extramaterial. Robyn har nämligen genom åren medverkat i mer eller mindre ihågkomna videor av artister som Röyksopp, Neneh Cherry & The Lonely Island (japp, satirgruppen!).

Här följer ett urval av hennes mest ikoniska videor:

De första 15 åren: Från gullig till råcool & futuristisk

Från början var det ganska gulligt – men snart blev Robyn så cool som vi tänker att hon alltid varit. Hon blev tidigt ganska vågad i sina visuella val såväl som de musikaliska. “Be Mine” fick hela två videor, hon började så småningom mer och mer med det färgglada och japanskinspirerade temat och samarbetade bland annat med mastodont-regissören Johan Renck.

1994 – “Do You Really Want Me”
Regi: Uppgift saknas

1997 - “Show Me Love”
Regi: Kevin Bray

2005 - “Be Mine” (old version)
Regi:
Brad Kluck

2005 – “Who’s That Girl”
Regi: Diane Martel

2007 – “Be Mine” (new version)
Regi: Max Vitali

2007 – “Konichiwa Bitches”
Regi: Fredrik Skogkvist, Johan Sandberg and Henrik Timonen

2007 – “Handle Me”
Regi: Johan Renck

2007 – “Cobrastyle”
Regi: Rankin and Chris Cottam


De senaste tio åren: Massa dans och lite lek med könsroller

Dansvideon till ”Call Your Girlfriend” är en av hennes mest ihågkomna. Den underhållande Snopp Dogg-videon, där Snoop spelas av en ung tjej och Robyn av en liten pojke, är heller icke att förglömma. Robyn har hela tiden tagit videoskapandet på stort allvar. Hon har lagt ner mycket krut på att bland annat efterlysa rätt statister via Twitter och andra spännande grepp. Ibland blir det kanske lite tråkigt resultat – men vi tror inte på något sätt att Robyn kommer sluta leverera en och annan supervideo även framöver.

2011 – “Call Your Girlfriend”
Regi: Max Vitali

2013 – feat. Snoop Dogg – “U Should Know Better”
Regi: Decida

2018 – “Honey”
Regi: Max Vitali

2019 – “Between The Lines”
Regi: SSION and Cody Critcheloe

2019 – “Ever Again”
Regi: Colin Solal Cardo

Bonusmaterial

Robyn i andra artisters videor:

2009 – Röyksopp – “The Girl And The Robot”
Regi:
Michael Baldwin

2011 – Savage Skulls & Douster feat. Robyn – “Bad Gal”
Regi:
Tim Erem

2011 – Rye Rye, Robyn – “Never Will Be Mine”
Regi:
Tim Nackashi

2013 – The Lonely Island – ”Go Kindergarten” (feat. Robyn & Sean Combs & Paul Rudd)
Regi:
Akiva Schaffer and Jorma Taccone

2014 – Röyksopp & Robyn – ”Monument”
Regi:
Max Vitali

2014 – Neneh Cherry feat. Robyn – ”Out Of The Black”
Regi:
Dario Vigorito

Vilken är din favoritvideo med Robyn…?

"På djupet" Ãr intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Maja Karlsson och Alexander Berg är några av skaparna bakom denna fina musikvideo som låg högt upp på topplistan i några veckor. Vi ville gärna veta lite mer om själva videon och deras inställning till musikvideor överlag:

Vad ville ni säga med videon?
- Vi valde att göra en relativt fri tolkning av låttexten för att öppna upp för en mer kreativ process. När vi lyssnade på låten så fick vi en känsla av ångest och en vilja att försöka bli fri från sina bekymmer. Vi valde tre karaktärer som alla har olika problem men som precis var på sin bristningsgräns.

- I videon kommer alla karaktärer till en punkt då bägaren rinner över de behöver släppa på allt och bli fria från sin stress. Vi ville genom filmen förmedla den känslan och visa att det är någonting som händer alla då och då. Dansen blev i filmen karaktärernas ventil, deras sätt att få ur sig sina känslor och slippa ångesten om än bara för en stund. 
 

"Vi visste från början att vi ville göra en dansvideo då vi inte hade gjort det tidigare "


Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?
- Vi visste från början att vi ville göra en dansvideo då vi inte hade gjort det tidigare och den kändes som en självklar låt att testa detta. Vi har gjort mycket kortfilmer tillsammans innan men vi gillar att utmana oss själva i nya genrer inom filmskapande. Grundidén var att ha tre människor med olika bakgrund och liv som på något sätt gick igenom samma känslobana.

- Manuset utvecklades därefter utifrån karaktärerna. Vi arbetade tillsammans under manusprocessen för att forma idén och bestämma vilka platser filmen skulle utspela sig på. Under inspelningen så arbetade Maja med regi och Alexander med foto. Vi hade även med oss Nils Cantillana Wiklund som assisterade oss med ljus och kamera. Simon Johansson hjälpte till med att skapa ljudbilden i början av filmen innan musiken kommer igång.
 

"Vi anser att musikvideor är viktiga då de kan ge en ny känsla samt ge låten ännu ett lager"


Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?
- Vi gillar utmaningen med att arbeta utifrån känslan av en låt och skapa en historia utefter det. Vi gjorde en annan musikvideo till Simon Alexander 2017 till låten "Won’t be Found" som vi var väldigt nöjda med så när vi fick chansen att göra en till så tackade vi ja. Vi anser att musikvideor är viktiga då de kan ge en ny känsla samt ge låten ännu ett lager. Åskådaren får en visuell berättelse till låten vilken kan ge nya frågeställningar och upplevelser.
 

Musikvideon till Simon Alexander - "Won't Be Found":

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Vi ställde lite frågor till Ronny Johansson och Tobias Nilsson:

Vad ville ni säga med videon till "Cold Wind From The North?"

Tobias: 
"Som primärt ansvarig för videon är min första spontana tanke: 'Vad ska jag ljuga ihop för svar på den frågan?' För det skulle vara en lögn att påstå att det finns ett direkt budskap med videon. Men eftersom Tex Glitter är ett band som har mycket humor i sin musik så kändes det självklart att det skulle vara en lättsam och förhoppningsvis lite rolig video. En sak som jag inte ville var att videon skulle bli en reklamfilm för Volkswagen, vilket är skälet till att jag bytte ut emblemet mot ett fredsmärke. "

Ronny: 
"Då vår förra video till låten 'William J Simmons' tog klart ställning mot rasism och främlingsfientlighet kändes Tobias tankar och idéer helt rätt, samtidigt som fredsmärket är helt i Tex Glitters anda och ideal. Tex Glitter har alltid varit ett innovativt band som försöker vara öppen för nya tankar och idéer, spränga gränser för vad som kan anses vara korrekt och försöker ständigt hitta nya vägar att uttrycka sej på och med."

Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?

Tobias: 
"När vi spelade in den tidigare skivan så åkte vi förbi en bilkyrkogård utanför Ryd i Småland där vi filmade lite, med tanken att det skulle kunna bli en framtida video. Jag hade väl nästan glömt bort det där när Ronny långt senare frågade mig om jag kunde klippa ihop en video med materialet därifrån. När jag tittade på det fann jag dock att det inte höll måttet. Eftersom jag visste att det skulle finnas en folkvagnsbuss på skivomslaget så tecknade jag en buss som jag försökte animera så att det skulle se ut som att den körde runt bland de andra skrotbilarna. Det blev heller inte bra, men nånstans där föddes idén till att blanda tecknat med fotografiska bilder. Jag gick på loppmarknader och köpte på mig en massa gamla vykort och satt till slut med över hundra kort som jag valde mellan och kunde lägga upp som ett slags bildmanus.

Jag hade sen tidigare gjort en video till mig själv med enkla animationer och ville prova ett nytt sätt att animera på. 

Bilen är tecknad ifrån tre vinklar och varje teckning är gjord i tre exemplar som ligger i en loop med fyra frames per bild så att konturerna ska puttra lite för att göra bilden mer levande. Bilarna är sedan animerade i olika lager i ett kollage av bilder. 

En given inspirationskälla är Terry Gilliams animationer för Monty Python. Men Gilliam var även en inspirationskälla på ett mindre uppenbart plan. I kommentarsspåret till ”Time Bandits” berättar Gilliam om hur den inledande scenen från huvudpersonens rum innehåller detaljer som återkommer senare i filmens handling. Jag gillade den idén och använde mig av den i inledningen till ”Cold Wind from the north”-videon. I början presenteras alla vykorten och de tre böckerna som bussen färdas igenom. När de har kört genom alla vykorten åker de ner i en akvariebok och hamnar i en kokbok för att till slut åka ut i rymden via en astronomibok. Så allt presenteras i den första scenen i den ordning som det kommer att ske. Sen behövde jag bara lösa hur de skulle ta sig mellan de olika böckerna."

Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?

Tobias: 
"Det här lämnar jag över till Ronny att svara på."

Ronny: 
"Helt klart är en musikvideo viktig för att visa på både låtens och bandets tankar, ståndpunkter och intentioner."

Berätta gärna lite om era inspirationskällor.

Ronny: 
"Peter Gabriels videos ligger mej varmt om hjärtat".
The Rolling Stones  - "Waitng on a friend"
Bob Dylan  - "Sweetheart like you"
Jesse & Joy - "Chocolate"

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen det senaste året. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Vi ställde lite frågor till Stefan Altzar från Billy the Zombie kid och regissören Simon Hjortek:

Vad ville ni säga med videon? Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?

"Det som gärna ville illustreras är ödslighet och att vara strandsatt i en främmande värld. Låten har en pompös ljudbild som för tankarna till arenarock, så stora miljöer med lång horisont kändes väldigt passande.
Idéerna föddes ur en grundidé som Simon hade som sedan kryddades med bra input och tankar från bandet. Simon stod för regi och filmande, klippning och effekter och mycket inspiration hämtades från 60-tals science-fiction och surrealistiska ökenlandskap.

Videons rekvisita är byggd av gamla slitna apparater med hjälp utav Simons far, och dessa användes för att ge det hela en mer sliten och robust look."

Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor idag, tycker ni?

"Musikvideor är än idag väldigt viktiga, trots att det är decennier sedan mediet började användas friskt. I och med att allt finns tillgängligt jämt i allas smartphones, och större delen av det som konsumeras på internet är rörlig bild, så är videor väldigt viktigt. Att det även ger en ny dimension och känslor till låten är också väldigt viktigt och det är nog därför mediet överlevt så länge."

Billy The Zombie kid >>

Simon Hjortek/Magnificent Beast designstudio  >>

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen det senaste året. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

För den multikreativa duon som har vuxit upp tillsammans i Those Dancing Days - och byggt ut sitt Vulkano till mycket mer än låtarna - var det ett naturligt steg att färdigställa en färgsprakande kortfilm som genomsyras av låtar från det senaste albumet Peach Punch.

En femton minuter lång film som innehåller hela fem låtar - klart att vi blev nyfikna! Vi har ställt lite frågor till Cissi Efraimsson, sångerska och trummis i Vulkano samt regissör av den här musikfilmen.

Vad ville ni säga med videon?
"'Peach Punch' är ganska mycket en lek med populärkultursklichéer och superstjärneattribut. Min första utgångspunkt var att jag ville skapa de ultimata bad ass-versionerna av oss själva. Jag har tittat mycket på filmer som ”Thelma and Louise”, ”Fear and Loathing in Las Vegas”, ”Jackie Brown”, ”Pulp Fiction” och ”Natural Born Killers” och ville skapa något liknande men se vad som hände om man gjorde det på ett lågbudget-DIY-sätt i Sverige idag. Hela filmen driver ganska mycket med vår amerikaniserade samtid, där mycket handlar om snabba kickar, coola prylar, ungdom och pengar."

Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?
"Vi har alltid varit inspirerade av artister och band som haft konstnärskap som sträcker sig utanför musiken som exempelvis Bowie, Björk, Grimes och Pink Floyd. Vi har gjort en kortfilm tidigare som hette ”Neptune Moon”, som var en visuell del av vårt första album Live wild die free. Sen dess har vi gjort alla våra musikvideos själva så det kändes som en naturlig väg att gå att göra den här längre musikfilmen. 

Jag, Cissi, har skrivit och regisserat. Lisa (Pyk Wirström i Vulkano) har gjort kostymen tillsammans med Maja GunnZoë Que har filmat och jag, Lisa och Zoë har jobbat väldigt nära sen dag ett. Vi producerade ”Peach Punch” ihop. Adina Fohlin spelar sjöjungfru och Jorge Olivares Rivas gjorde ljudet, för att nämna några nyckelpersoner för projektet.

Jag kanske fick idén till filmen för två år sedan och jobbade på manus och vi jobbade på förproduktion och filmade för ett år sen ganska precist. Så det har varit ett ganska stort och långdraget projekt. 

Det har varit väldigt kul och lärorikt. Det har varit roligt att få jobba med så många talangfulla kreatörer. Alla i teamet var tvungna att vara väldigt påhittiga och nyskapande eftersom vi hade så låg budget men stora Hollywood-ambitioner."

Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?
"Jag tycker att det är ett bra sätt att formulera vem du är som artist. Det bästa som finns är när man gillar en artists musik och ser en musikvideo som fångar det essensiella i känslan i låten och öppnar upp till artistens universum. Videon blir som en ticket to ride.

Förrutom artister och filmer nämnda här uppe så är Quentin Tarantino är en stor inspirationskälla. Miley Cyrus var en av inspirationerna till "Lisa" och "Cissi" i filmen. För animationerna var inspirationskällorna ”Ghost in a shell”, ”Dunderklumpen”, ”Karl Bertil Johnson” och random mangafilmer.

Inspelningen var jävligt kul men väldigt krisig emellanåt. Det var ganska crazy inspelningsschema med många locations långt ifrån varandra varje dag och det var mycket scenografi och rekvisita att hålla reda på för olika bilder och så många människor i olika scener. Det visade sig att det största problemet var bilen.

Från och med nu kommer jag aldrig filma med en gammal bil igen. Vi började filma med en jättefin gammal bil dag ett. Den fick motorstopp mitt på motorvägen och vaknade aldrig igen. Vi var tvungen att avbryta inspelningen, boka in en ny dag när vi skulle göra om allt vi gjort och hitta en ny bil på en kväll för vi skulle filma dagen efter. Det var kaos. På rent flax hittade vi en pick-up som var superfin och faktiskt bättre än den första. Jag tror knappt jag sov något överhuvud taget under inspelningsveckan för jag var så stressad."

Vulkanos videor på Youtube >>