"På djupet" Ãr intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Maja Karlsson och Alexander Berg är några av skaparna bakom denna fina musikvideo som låg högt upp på topplistan i några veckor. Vi ville gärna veta lite mer om själva videon och deras inställning till musikvideor överlag:

Vad ville ni säga med videon?
- Vi valde att göra en relativt fri tolkning av låttexten för att öppna upp för en mer kreativ process. När vi lyssnade på låten så fick vi en känsla av ångest och en vilja att försöka bli fri från sina bekymmer. Vi valde tre karaktärer som alla har olika problem men som precis var på sin bristningsgräns.

- I videon kommer alla karaktärer till en punkt då bägaren rinner över de behöver släppa på allt och bli fria från sin stress. Vi ville genom filmen förmedla den känslan och visa att det är någonting som händer alla då och då. Dansen blev i filmen karaktärernas ventil, deras sätt att få ur sig sina känslor och slippa ångesten om än bara för en stund. 
 

"Vi visste från början att vi ville göra en dansvideo då vi inte hade gjort det tidigare "


Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?
- Vi visste från början att vi ville göra en dansvideo då vi inte hade gjort det tidigare och den kändes som en självklar låt att testa detta. Vi har gjort mycket kortfilmer tillsammans innan men vi gillar att utmana oss själva i nya genrer inom filmskapande. Grundidén var att ha tre människor med olika bakgrund och liv som på något sätt gick igenom samma känslobana.

- Manuset utvecklades därefter utifrån karaktärerna. Vi arbetade tillsammans under manusprocessen för att forma idén och bestämma vilka platser filmen skulle utspela sig på. Under inspelningen så arbetade Maja med regi och Alexander med foto. Vi hade även med oss Nils Cantillana Wiklund som assisterade oss med ljus och kamera. Simon Johansson hjälpte till med att skapa ljudbilden i början av filmen innan musiken kommer igång.
 

"Vi anser att musikvideor är viktiga då de kan ge en ny känsla samt ge låten ännu ett lager"


Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?
- Vi gillar utmaningen med att arbeta utifrån känslan av en låt och skapa en historia utefter det. Vi gjorde en annan musikvideo till Simon Alexander 2017 till låten "Won’t be Found" som vi var väldigt nöjda med så när vi fick chansen att göra en till så tackade vi ja. Vi anser att musikvideor är viktiga då de kan ge en ny känsla samt ge låten ännu ett lager. Åskådaren får en visuell berättelse till låten vilken kan ge nya frågeställningar och upplevelser.
 

Musikvideon till Simon Alexander - "Won't Be Found":

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Vi ställde lite frågor till Ronny Johansson och Tobias Nilsson:

Vad ville ni säga med videon till "Cold Wind From The North?"

Tobias: 
"Som primärt ansvarig för videon är min första spontana tanke: 'Vad ska jag ljuga ihop för svar på den frågan?' För det skulle vara en lögn att påstå att det finns ett direkt budskap med videon. Men eftersom Tex Glitter är ett band som har mycket humor i sin musik så kändes det självklart att det skulle vara en lättsam och förhoppningsvis lite rolig video. En sak som jag inte ville var att videon skulle bli en reklamfilm för Volkswagen, vilket är skälet till att jag bytte ut emblemet mot ett fredsmärke. "

Ronny: 
"Då vår förra video till låten 'William J Simmons' tog klart ställning mot rasism och främlingsfientlighet kändes Tobias tankar och idéer helt rätt, samtidigt som fredsmärket är helt i Tex Glitters anda och ideal. Tex Glitter har alltid varit ett innovativt band som försöker vara öppen för nya tankar och idéer, spränga gränser för vad som kan anses vara korrekt och försöker ständigt hitta nya vägar att uttrycka sej på och med."

Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?

Tobias: 
"När vi spelade in den tidigare skivan så åkte vi förbi en bilkyrkogård utanför Ryd i Småland där vi filmade lite, med tanken att det skulle kunna bli en framtida video. Jag hade väl nästan glömt bort det där när Ronny långt senare frågade mig om jag kunde klippa ihop en video med materialet därifrån. När jag tittade på det fann jag dock att det inte höll måttet. Eftersom jag visste att det skulle finnas en folkvagnsbuss på skivomslaget så tecknade jag en buss som jag försökte animera så att det skulle se ut som att den körde runt bland de andra skrotbilarna. Det blev heller inte bra, men nånstans där föddes idén till att blanda tecknat med fotografiska bilder. Jag gick på loppmarknader och köpte på mig en massa gamla vykort och satt till slut med över hundra kort som jag valde mellan och kunde lägga upp som ett slags bildmanus.

Jag hade sen tidigare gjort en video till mig själv med enkla animationer och ville prova ett nytt sätt att animera på. 

Bilen är tecknad ifrån tre vinklar och varje teckning är gjord i tre exemplar som ligger i en loop med fyra frames per bild så att konturerna ska puttra lite för att göra bilden mer levande. Bilarna är sedan animerade i olika lager i ett kollage av bilder. 

En given inspirationskälla är Terry Gilliams animationer för Monty Python. Men Gilliam var även en inspirationskälla på ett mindre uppenbart plan. I kommentarsspåret till ”Time Bandits” berättar Gilliam om hur den inledande scenen från huvudpersonens rum innehåller detaljer som återkommer senare i filmens handling. Jag gillade den idén och använde mig av den i inledningen till ”Cold Wind from the north”-videon. I början presenteras alla vykorten och de tre böckerna som bussen färdas igenom. När de har kört genom alla vykorten åker de ner i en akvariebok och hamnar i en kokbok för att till slut åka ut i rymden via en astronomibok. Så allt presenteras i den första scenen i den ordning som det kommer att ske. Sen behövde jag bara lösa hur de skulle ta sig mellan de olika böckerna."

Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?

Tobias: 
"Det här lämnar jag över till Ronny att svara på."

Ronny: 
"Helt klart är en musikvideo viktig för att visa på både låtens och bandets tankar, ståndpunkter och intentioner."

Berätta gärna lite om era inspirationskällor.

Ronny: 
"Peter Gabriels videos ligger mej varmt om hjärtat".
The Rolling Stones  - "Waitng on a friend"
Bob Dylan  - "Sweetheart like you"
Jesse & Joy - "Chocolate"

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen det senaste året. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Vi ställde lite frågor till Stefan Altzar från Billy the Zombie kid och regissören Simon Hjortek:

Vad ville ni säga med videon? Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?

"Det som gärna ville illustreras är ödslighet och att vara strandsatt i en främmande värld. Låten har en pompös ljudbild som för tankarna till arenarock, så stora miljöer med lång horisont kändes väldigt passande.
Idéerna föddes ur en grundidé som Simon hade som sedan kryddades med bra input och tankar från bandet. Simon stod för regi och filmande, klippning och effekter och mycket inspiration hämtades från 60-tals science-fiction och surrealistiska ökenlandskap.

Videons rekvisita är byggd av gamla slitna apparater med hjälp utav Simons far, och dessa användes för att ge det hela en mer sliten och robust look."

Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor idag, tycker ni?

"Musikvideor är än idag väldigt viktiga, trots att det är decennier sedan mediet började användas friskt. I och med att allt finns tillgängligt jämt i allas smartphones, och större delen av det som konsumeras på internet är rörlig bild, så är videor väldigt viktigt. Att det även ger en ny dimension och känslor till låten är också väldigt viktigt och det är nog därför mediet överlevt så länge."

Billy The Zombie kid >>

Simon Hjortek/Magnificent Beast designstudio  >>

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen det senaste året. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

För den multikreativa duon som har vuxit upp tillsammans i Those Dancing Days - och byggt ut sitt Vulkano till mycket mer än låtarna - var det ett naturligt steg att färdigställa en färgsprakande kortfilm som genomsyras av låtar från det senaste albumet Peach Punch.

En femton minuter lång film som innehåller hela fem låtar - klart att vi blev nyfikna! Vi har ställt lite frågor till Cissi Efraimsson, sångerska och trummis i Vulkano samt regissör av den här musikfilmen.

Vad ville ni säga med videon?
"'Peach Punch' är ganska mycket en lek med populärkultursklichéer och superstjärneattribut. Min första utgångspunkt var att jag ville skapa de ultimata bad ass-versionerna av oss själva. Jag har tittat mycket på filmer som ”Thelma and Louise”, ”Fear and Loathing in Las Vegas”, ”Jackie Brown”, ”Pulp Fiction” och ”Natural Born Killers” och ville skapa något liknande men se vad som hände om man gjorde det på ett lågbudget-DIY-sätt i Sverige idag. Hela filmen driver ganska mycket med vår amerikaniserade samtid, där mycket handlar om snabba kickar, coola prylar, ungdom och pengar."

Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?
"Vi har alltid varit inspirerade av artister och band som haft konstnärskap som sträcker sig utanför musiken som exempelvis Bowie, Björk, Grimes och Pink Floyd. Vi har gjort en kortfilm tidigare som hette ”Neptune Moon”, som var en visuell del av vårt första album Live wild die free. Sen dess har vi gjort alla våra musikvideos själva så det kändes som en naturlig väg att gå att göra den här längre musikfilmen. 

Jag, Cissi, har skrivit och regisserat. Lisa (Pyk Wirström i Vulkano) har gjort kostymen tillsammans med Maja GunnZoë Que har filmat och jag, Lisa och Zoë har jobbat väldigt nära sen dag ett. Vi producerade ”Peach Punch” ihop. Adina Fohlin spelar sjöjungfru och Jorge Olivares Rivas gjorde ljudet, för att nämna några nyckelpersoner för projektet.

Jag kanske fick idén till filmen för två år sedan och jobbade på manus och vi jobbade på förproduktion och filmade för ett år sen ganska precist. Så det har varit ett ganska stort och långdraget projekt. 

Det har varit väldigt kul och lärorikt. Det har varit roligt att få jobba med så många talangfulla kreatörer. Alla i teamet var tvungna att vara väldigt påhittiga och nyskapande eftersom vi hade så låg budget men stora Hollywood-ambitioner."

Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor, tycker ni?
"Jag tycker att det är ett bra sätt att formulera vem du är som artist. Det bästa som finns är när man gillar en artists musik och ser en musikvideo som fångar det essensiella i känslan i låten och öppnar upp till artistens universum. Videon blir som en ticket to ride.

Förrutom artister och filmer nämnda här uppe så är Quentin Tarantino är en stor inspirationskälla. Miley Cyrus var en av inspirationerna till "Lisa" och "Cissi" i filmen. För animationerna var inspirationskällorna ”Ghost in a shell”, ”Dunderklumpen”, ”Karl Bertil Johnson” och random mangafilmer.

Inspelningen var jävligt kul men väldigt krisig emellanåt. Det var ganska crazy inspelningsschema med många locations långt ifrån varandra varje dag och det var mycket scenografi och rekvisita att hålla reda på för olika bilder och så många människor i olika scener. Det visade sig att det största problemet var bilen.

Från och med nu kommer jag aldrig filma med en gammal bil igen. Vi började filma med en jättefin gammal bil dag ett. Den fick motorstopp mitt på motorvägen och vaknade aldrig igen. Vi var tvungen att avbryta inspelningen, boka in en ny dag när vi skulle göra om allt vi gjort och hitta en ny bil på en kväll för vi skulle filma dagen efter. Det var kaos. På rent flax hittade vi en pick-up som var superfin och faktiskt bättre än den första. Jag tror knappt jag sov något överhuvud taget under inspelningsveckan för jag var så stressad."

Vulkanos videor på Youtube >>
 

"På djupet" är intervjuer med skaparna bakom några av redaktörernas favoritvideor från vår systersajt Musikvideotoppen det senaste året. Det är videor som redaktionen är lite extra nyfikna på, helt enkelt.

Vi ville gärna veta mer om den speciella och underhållande videon till "Eternal Flame" och ställde därför lite frågor till Kim från Piglet Outlet:

Vad ville ni säga med videon?
"Vi fastnade för den konflikt som skulle uppstå ifall internationella olympiska kommitén skickade en långdistanslöpare på uppdrag att med en fackla springa från Grekland till Gävle för att bränna ner Gävlebocken med världens förmodligen mest kända eviga låga - den olympiska elden. Det blir en kamp mellan två heliga symboler, en eld som inte får släckas och en bock som inte får brännas. Är Gävle kommun moraliskt tillåtna att släcka den olympiska elden för att skydda sin bock?"

Hur såg den kreativa processen ut? Vem gjorde vad och var kom idéerna ifrån?
"Då vi är ett band med medlemmar i både Malmö och Norrköping så sågs vi på neutral mark i Växjö för att skriva manuset till videon. Vi spenderade en heldag på Café Deluxe tills allt var färdigskrivet, själva videon spelades sen in på en herrgård utanför Norrköping. Extra beröm till Helle Robertson för hennes tolkning av kommunalråd och till konstnären Hasse-Jösse Af Bodyfrukt för hans vackra replika av Gävlebocken som vi brände ner framför en greenscreenskärm.

”Eternal Flame” är del 2 av vad som ska bli hexalogin ”Valhalla Gender Police”. Del 3, ”Astroids have more fun" kommer att släppas under våren. När hexalogin är komplett läggs bandet ner. Del 1 heter "Witchcraft in Embassy environment”:
 


Varför valde ni att skapa en musikvideo? Är det viktigt med musikvideor idag, tycker ni?
"Musikvideon är en väldigt integrerad del av vår skapandeprocess, de är roliga att göra, roliga att visa upp. Så mer roligt än viktigt, i alla fall för oss."

Berätta gärna lite om era inspirationskällor.
"Vi inspireras av mikronationer, byråkrati, ambassadmiljö och svart magi. 
Det här en bra och inspirerande låt och video:"