Årets bästa musikvideor 2020

03.01.2021

Ett riktigt skitår på många sätt, men vi fick alla fall gott om fantastiska musikvideor. Kreativa artister bevisade dessutom att det går att göra musikvideor även i karantän. Dessa videor utvalda av Sofie Tedenstad vill du inte ha missat innan du lägger 2020 bakom dig. 

(Artikel för Hymn.se)

Salvatore Ganacci - "Boycycle"

Emir Kobillic, mer känd under sitt artistnamn Salvatore Garnacci, vann 2020 en Grammis för sin video "Horse", regisserad av Vedran Rupic. Därefter kom de tillbaka med en ännu mer spektakulär video, där Salvatore är hälften man, hälften motorcykel. Stark inledning på 2020.

Taylor Swift - "The Man"

Taylor Swift har gått från klarhet till klarhet med sina musikvideor som blivit alltmer provokativa de senaste åren. Den här gången handlade det om att hon provade på rollen som man. Slutscenen, där Taylor visar sig vara regissören bakom det hela, knyter ihop säcken på ett humoristiskt och träffsäkert sätt.

Orville Peck - "Queen of the Rodeo"

Den mystiska, maskerade kanadensiska countrysångaren Orville Peck bygger upp sin persona genom sina videor. Denna video till låten "Queen of the Rodeo" är behaglig och obehaglig på samma gång. Till syvende och sist är den en hyllning till alla Hbtqi-människor som jobbar på rodeos och rancher över hela Nordamerika.

Fantastic Negrito - "Chocolate Samurai" (Corona Quarantine Video)

Vid det här laget hade Coronan tagit sitt grepp om världen och människor satt i karantän i flera länder. Fantastic Negrito ställde en fråga till fansen runtom i världen: "Har ni tappat förståndet än?". Han bad dem skicka in filmer som visade hur de hanterade Corona-krisen och sin tid i isolering. En musikvideo som peppar mitt i kaoset.

Chaz Cardigan - "Not OK!" (Quarantine Edition)

Ännu en kreativt utförd Corona-video där artisten skaffar sig fejkad publik via inklippta bilder. Chaz Cardigan har inte duschat på en vecka, känner sig ensam och har börjat få panikattacker (vem kan relatera...?). Botemedlet blev att spela in denna musikvideo, där det händer saker i en bildruta som spiller över i en annan. Sprider livsglädje samtidigt som den handlar om att faktiskt vara "Not OK!" - något som vi nog många kan känna igen från 2020.

Wale - "Sue Me (feat. Kelly Price)"

Den här videon kan jag verkligen rekommendera. Den handlar om rasism (ytterligare ett högaktuellt ämne under året) och vi får följa en vit kille i en "svart värld" som behandlas på det sätt som svarta ofta gör. Smart och tankeväckande.


Raleigh Ritchie - "Aristocrats"

Om singeln och videon till "Aristocrats" säger artisten själv: "Storbritanniens historia är komplicerad, och historia är allt, det är ifrån den vi lär oss att bygga en framtid. I skolan lärde jag mig inte mycket om den brittiska historien, förutom landets segrar och några av dess grymheter. Ibland är det en förvirrande plats, fastän jag älskar mitt land, känner jag mig inte alltid älskad av det. Med den här videon ville jag utforska detta och min relation till min egen historia och historien av de som kom innan mig". I videon ser vi ett släktfoto ta många olika skepnader. Fantastiska kostymer!

Phoebe Bridgers - "I Know the End"

Trots att videon börjar med musikvideovärldens mest uttjatade scen (en tjej i ett badkar) så fick den komma med på listan. För om man nu ska ska göra det så ska man iallafall göra det i skelettdräkt, och med en efterföljande snygg och intrigerande videostory. Regi av Alissa Torvinen (som bland annat gjort riktigt speciella videor åt Melanie Martinez). Passar extra bra att ha med Phoebe här eftersom hon även vann "Årets bästa album" på HYMN.

Bronson - "Keep Moving"

En video som jag vet att många älskar. En musikvideo i business/corporate-miljö, där visuella effekter stressar på, förstör stämningen och kastar alla affärsmännen nerför en rulltrappa. Bästa illustrationen på länge av allt som är konstigt och stressigt i styrelserummens overkliga verklighet. Svenska regissörsduon Stylewar har gjort videon och följer därmed upp bland annat Bonobo - "Bambro Koyo Ganda" med bravur.

Beyoncé, Shatta Wale, Major Lazer - "Already"

De visuella albumens drottning gjorde det igen. Sommaren 2020 släpptes videoalbumet Black Is King i samarbete med Disney. (Ja, hon har själv varit regissör). Delar av filmen finns i form av musikvideor även på YouTube.

Haiku Hands - "Fashion Model Art" feat. Sofi Tukker

En dansvideo som har allt. Snygga koreografier, humor, starka karaktärer och ett snyggt ljus. Jag har flera gånger återkommit till den här videon som en av de mest "likeable" under 2020. Lyfter humöret, och det har vi behövt i år.

Noga Erez - "YOU SO DONE"

Det pirrar alltid lite i magen på mig när Noga Erez släpper en ny video. Här blir hon en marionettdocka i händerna på en robot. Denna video står sig fint tillsammans med tidigare videor som "Off The Radar" eller "No News on TV" där twistade bilder smälter samman med quirky musik till indieperfektion.

Ciara - "Rooted" feat. Ester Dean

Alla andra kan gå hem - drottningen är här. Ciara, i glansig pyjamas med stor bebismage, dansar och sjunger och stjäl nästan all uppmärksamhet i den här videon. Trots det är den fylld av talangfulla dansare och aktörer. Icke att förglömma: Viktigt budskap.

slowthai - "feel away" ft. James Blake, Mount Kimbie

En av årets mest uppmärksammade VFX-favoriter. Allt är möjligt i den här mardrömsvideon, där den gravida kvinnan plötsligt inte är gravid längre. Bebismagen har flyttat över till pappan istället. Fortsättningen måste upplevas.

Janelle Monáe - "Turntables" [Emotion Picture]

Hemska scener fulla av brutalt polisvåld och rasism varvas med futuristiska, surrealistiska bilder som andas hopp och framtidstro (OBS: frisyrerna!). En kampsång och kampvideo. Janelle Monáe sparar inte på något... och varför skulle hon göra det? Nu är inte läge att hålla tillbaka.

AUDREY NUNA - "damn Right"

Audrey Nuna är världens coolaste person genom hela videon. Vi får se henne tända eld på ett kök och agera karaktär i ett fightingspel. Se och njut (och träna på att ta fram din inre Audrey Nuna när livet kräver det).

Jaguar Jonze - "DEADALIVE"

Näst coolast i en musikvideo i år måste ju vara Jaguar Jonze, som är en artist värd att spana in enbart för sina videor. Färgerna, rörelserna och attityden, ja det är väl så man bäst sammanfattar storheten i den avskalade och iskalla videon till "DEADALIVE". 

The Weeknd - "Too Late"

The Weeknd har tagit världen med storm. Vi kan inte motstå den obehagliga, blodiga men snygga videon till "Too Late" där två tjejer på väg hem från plastikoperationsbordet klär upp sig för att förföra en variant av The Weeknd och skapa sin egen drömman. Spoiler: Det blir inte mindre våldsamt framåt slutet.

Miguel - "Funeral"

Nakna kroppar, snygg ljussättning och intensiv låt. Miguel i mitten som ett slags helgon. Det förekommer masker och man kan tro att det anspelar på Corona, men videon spelades faktiskt in före pandemin. I ett pressmeddelande hyllar Miguel regissörerna Philippa Price och Nina McNeely för att de förverkligade hans vision och tog den till en ny nivå. Precis så som samarbetet mellan artist och regissör ska funka när det är som bäst.

Yung Titties - "Pillow Princess"

En svensk video får avsluta listan. De här dansande kuddfigurerna är allt du inte visste att du behövde. Kombinationen mellan flickrums-estetik i pastelliga färger och den explicita texten är spot on. Vi vill se mer av både Yung Titties och Pastelae (Josefin Jonsson) framöver.

Läs artikeln på hymn.se